Om textonauterna

Här får du hjälp av en utbildad lektör.

En fullständig lektörsläsning innebär att du får kommentarer löpande genom hela texten och ett 6-8 sidor långt utlåtande. Jag kommenterar flitigt och ser detta som ett mycket värdefullt instrument eftersom jag direkt kan ge dig ett exempel på det jag kommenterar något som inte blir lika tydligt i själva utlåtandet. Kommentarerna ser jag som den viktigaste delen av utlåtandet. Mina pratbubblor (Words kommentarsfunktion) kan vara alltifrån en anmärkning på ett stavfel, indrag till att omfatta en längre förklaring på ett begrepp eller ett utförligt förklarat förslag på en förändring.

Utlåtandet går igenom berättelsen från början till slut, jag är en mycket engagerad läsare och kommentator.

Det jag tittar på är: story, inledning, tempo, karaktärer, gestaltning, dialog, perspektiv, berättarröst, språk och trovärdighet.

Med hjälp av utlåtandet kommer du att kunna hantera problem med manuset. Du kommer även att bli mer observant på dina svagheter och styrkor, som rätt omhändertaget är det som gör att du utvecklas som författare.

Du behöver inte skicka med några frågor eller någon sammanfattning om du inte själv vill. Du får väldigt gärna nämna vilken genre du tycker att du hör till om det är något annat än en vanlig skönlitterär roman och jag är även nyfiken på din ambition med berättelsen. Är den redo för förlag enligt dig, eller är det en text som är avsedd för ett helt annat sammanhang?

Jag föredrar att i övrigt läsa manuset utan några förkunskaper för att på bästa sätt kunna bedöma hur det håller. Skulle det dyka upp frågor under läsningen så kontaktar jag dig under tiden.
En läsning tar fyra veckor från startdatum. Ibland kan det vara kö och då meddelar jag dig det redan vid första kontakten. Har du frågor efter att du har läst utlåtandet återkommer du med dem inom två veckor efter genomläsningen, detta sker per mejl.

Jag tar tills vidare inte emot fackböcker, rena självbiografier eller poesi.
Jag kommer att meddela dig även i andra fall om jag vet någon annan som kan göra ett bättre jobb med ditt manus. Jag ingår i grupperingen Litterära konsulter som består av ett antal mycket kompetenta utbildade lektörer.

Inom ett år efter den första genomläsningen kan du beställa en ny genomläsning till ett reducerat pris.

Barnböcker.

För böcker med enbart text gäller samma som för skönlitterära vuxenmanus.

Jag tar mig även an bilderböcker och illustrerade böcker.

Om du skrivit en barn- eller ungdomsbok är det av vikt för mig att veta vilken ålder du främst riktar dig mot. Jag använder mig av gängse indelning.

Första kapitlet.

Du kan få din inledning bedömd separat. Kanske för att se om du är på rätt väg eller för att känna på mig som lektör.
De första sidorna behöver fånga läsaren oavsett om det är en förläggare eller din kund i bokhandeln. Du får mycket hjälp av en sådan här läsning, redan det första kapitlet säger ofta mycket om eventuella återkommande problem i ett manus. Jag ger dig ett utlåtande på ungefär två sidor. Väljer du att beställa en sådan läsning gör jag senare avdrag på motsvarande summa om du bestämmer dig för att återkomma för en fullständig lektörsläsning.

Bollplank.

Jag kan följa dig på vägen medan du skriver.
Det går till så att vi avtalar att du skickar avtalat antal sidor till mig en gång i månaden som jag läser och kommenterar. Detta är en tjänst där vi kommer fram till vad som krävs tidsmässigt.
Den här tjänsten passar oftast bäst efter att jag gjort ett vanligt utlåtande. Ett annat alternativ är att du har ett mycket väl utarbetat synopsis att utgå ifrån. För att kunna hjälpa dig på bästa sätt är det viktigt att jag har en god överblick över helheten.